Naturaliai Grazi
  • Kelionė į tolimąją Argano aliejaus gimtinę Paskelbta balandžio 13, 2015

    Marokas, argano aliejus

    Kelionė į tolimąją Argano aliejaus gimtinę 

    Marokiečiai nuo seno vertina unikalias Argano aliejaus savybes – juo puoselėja savo odą, taip pat plačiai naudoja maisto gamyboje. Berberų moterys juo tepa kūdikių, vaikų odą, rankas, nagus, plaukus. Šis aliejus yra vienas brangiausių augalinės kilmės aliejų Lietuvoje ir visame pasaulyje, tačiau savo verte jis pranoksta savo kainą.

    Argano aliejus, dar vadinamas „Baltuoju Maroko auksu“, iki 2002 metų buvo parduodamas tik kaip prabangos prekė, o už Maroko ribų jo net nebuvo galima nusipirkti.

     

    argano medis, www.naturaliaigrazi.ltwww.naturaliaigrazi.ltArgano aliejus spaudžiamas iš argano medžių gelsvų, slyvos dydžio vaisių kauliukų branduolių. Vaisiai surenkami nuo žemės, nes patį medį apsaugo aštrūs spygliai. Argano medis (Argania spinosa) priklauso sapotinių (lot. Sapotacae) augalų šeimai ir yra nykstanti medžių rūšis. Šis medis užauga iki 8-10 metrų aukščio ir gali vesti vaisius iki 200 metų. Kiekvieno žalio 2-4 cm dydžio vaisiaus viduje – riešutas, kuriame yra 1-3 branduoliai. www.naturaliaigrazi.ltVienintelės planetoje jų augimvietės yra pietvakarių Marokas, Suso-Masa-Dra regiono lygumos pusdykumė (Afrikos žemynas). 1998 m. šis regionas buvo įtrauktas į UNESCO biosferos rezervatų sąrašą. Argano medžiai Maroko pusdykumėje atlieka svarbią ekologinę funkciją: dėl savo didelio atsparumo sausrai argano medis savo šešėliu apsaugo kitus aplinkinius augalus nuo perkaitimo, šaknys apsaugo dirvą nuo erozijos. Argano medžiai yra Maroko nuosavybė, ir jis juos saugo. Berberai, senieji Maroko gyventojai, turi naudojimo teisę, tačiau neturi teisės nei purtyti medžių, nei jų kirsti.

    www.naturaliaigrazi.ltwww.naturaliaigrazi.ltVisas argano aliejus yra gaminamas moterų kooperatyvo, kuris dalijasi pelnu su vietos berberų moterimis ir panaudojamas jų sveikatos apsaugai bei švietimui. Darbas argano aliejaus gamybos kooperatyvuose išlaiko ne vieną marokiečių šeimą, o aliejus naudojamas tiek maistui, tiek kosmetikai ar liaudies medicinoje. Išgliaudytų riešutų lukštai tampa kuru šildymui, minkštimas – gyvulių pašaru, o po aliejaus gamybos likusios išspaudos, sumaišytos su smulkintais migdolų riešutais ir medumi – tradiciniu marokiečių patiekalu amlou. Pusryčiams amlou tepamas ant šviežios, šiltos duonos ir užgeriamas mėtų arbata. Kartais šis patiekalas vadinamas „Maroko riešutų sviestu“. Argano aliejų marokiečiai nuo senų laikų plačiai naudoja maistui – salotoms, kuskusui, įvairiems padažams ir mirkalams. Tradicinėje Maroko medicinoje argano aliejus laikomas cholesterolio mažintoju, apykaitos gerintoju ir natūralaus organizmo atsparumo stiprintoju. Argano aliejus labai dera su šviežiomis kalendromis.  Šis aliejus yra laikomas delikatesu ir gurmanų vertinamas kaip rečiausias pasaulyje aliejus.

     

    www.naturaliaigrazi.ltwww.naturaliaigrazi.ltOdai vertingiausias yra aliejus, kurį berberės moterys kooperatyvuose išspaudžia rankomis, tradiciniu būdu. Surinkti vaisiai džiovinami saulėje, vėliau turi būti pašalinamas riešuto kevalas. Perskelti riešutą – kone sunkiausia šio proceso užduotis, kadangi jis žinomas kaip vienas tvirčiausių. Rankiniu būdu, daužant akmenuku į kauliuką, kiekvienas riešutas perskeliamas,www.naturaliaigrazi.lt išimamas branduolys. Branduoliai yra rankomis malami tarp dviejų akmenų – girnų, tuomet iš gautos masės išspaudžiamas aliejus. Tokiu būdu norint išgauti 1 litrą argano aliejaus, reikia viso vieno subrendusio medžio ir jo viso vienerių metų derliaus, 2,5 kg išlukštentų branduolių ir 20 žmogaus darbo valandų. Nėra jokių automatinių mašinų, kurios galėtų atlikti šį darbą. Dėl to Maroke tam samdoma tūkstančiai moterų, kurios, dėka šio darbo, ir gali išlaikyti savo šeimas.

     

    Ypatingos argano aliejaus savybės – aukso geltonumo spalva, ir riešutų kvapas. Aliejaus skonis primena moliūgo sėklų masę, tik yra truputį aštresnis.

     

    www.naturaliaigrazi.ltwww.naturaliaigrazi.ltArgano aliejuje gausu vertingų medžiagų. Jame yra oleino (Omega-9, 48%), linolo (Omega-6, 34%), palmitino rūgščių (12%) ir stearino rugščių (6%) mišinys, todėl tai vienas iš nedaugelio aliejų, kuris apima platų riebalų rūgščių spektrą. Toks „gyvas“ aliejus turi net du kartus daugiau vitamino E (620 mg/kg) nei alyvuogių aliejus. Dėl didelės vitamino E koncentracijos argano aliejus oksiduojasi (sensta) lėčiau, nepakitęs išlieka 12 – 18 mėn. Sudėtyje randami reti fitosteroliai (šotenolis, α-spinasterolisir tokoferolis) pasižymi medžiagų apykaita gerinančiomis savybėmis, palaiko natūralias odos funkcijas ir stabdo oksidacijos procesus. Moksliniai tyrimai parodė, jog sterolis šotenolis pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Taip pat žinomas šių sterolių stimuliuojantis poveikis odos ląstelėms. Dėl to argano aliejus plačiai naudojamas kaip veiksminga priemonė nuo senėjimo, sėkmingai naudojamas gydant akne, jaunatvinius spuogus, odos sužeidimus, įvairius bėrimus, raukšlių, strijų profilaktikai, dehidratuotai odai. Plaukų ir nagų atgaivinimui ir sustiprinimui. Tinka nėščiosioms, maitinančioms, ir švelniai kūdikių odelės priežiūrai. Šis aliejus vartojamas odos ligų gydymui, pvz. neurodermatitui, psoriazei, sausai egzemai. Masažas šiuo aliejumi padeda esant artritui, reumatui, raumenų skausmams.

    Skaitykite atsiliepimus apie arganų aliejų (komentarų skiltyje) ir pasidalinkite savo patirtimi su visais !

    Sudėtis:  Šviežias natūralus Argano aliejus (nerafinuotas, šalto spaudimo, ekologiškas, kosmetinis). Be konservantų, be dažiklių, be kvapiųjų medžiagų, nealergizuojantis.

    Sertifikuota: Ecocert

    Laukite tęsinio…

  • Krepšelis

    facebook